Karel Makoň ...trochu jinak

Blog... Vyjádření a veřejná prohlášení

Zpráva zastupitele 4

22. 01. 2015 Plzeň - ZMO Doubravka

Dne 22.1.2015 proběhlo 4. zasedání a jednání ZMO Plzeň 4.

Na programu bylo několik hodně zajímavých bodů a věcí, přičemž jsem se většinou jako jediný hlásil do diskuse snad ke každému druhému, ale s nulovým výsledkem, neboť pro změnu jsem vždy hlasoval jen já sám. Kolegové z ANO jako když tam nejsou, kolegové za KSČM jsou také v útlumu (když mají ten placený kontrolní výbor – předsedu), no a všichni ostatní jsou v koalici a hlasují jako jeden muž.

Každopádně nevadí a jsem rád, že alespoň některé věci tam jasně zazněly. Jako zásadní považuji:

- Hned na začátku jsem vznesl dotaz, zda je normální, že předkládané body nikdo z předkladatelů nekomentuje a že jednání běží v duchu takovém, že starosta přečte bod programu, otevře diskusi, nikdo se nepřihlásí, zavře diskusi a hlasujeme? Tímto způsobem na předposledním zastupitelstvu proběhl jak rozpočet obvodu, tak i x dalších důležitých materiálů.

Když jsem byl panem starostou ujištěn, že tak je to v pořádku, tak jsem vznesl návrh, že se tedy nemusíme scházet a že nepotřebuji k tomu mít jednoho starostu a dva slušně placené místostarosty. Byl jsem odbyt tím, že dostáváme materiály domů a že se mám řádně připravovat. To jsem už ukončil jen tím, že si to nemyslím, a že materiály mi může klidně posílat sekretářka anebo úředníci a k tomu, že fakt nepotřebuji tenhle aparát. Proti tomu se pan starosta ostře ohradil a ostatní ho samozřejmě podpořili. Je to prostě taková hra na velkou politiku.

- Plán investice - výstavba 12 parkovacích stání za 1.400.000,-Kč mezi ulicemi Nad Týncem a Stará cesta, Lazaretní. Naprosto o ničem, je to hned vedle (10m) parkoviště pro 50 aut. Odvolávají se na chodník odněkud-nikam, který tam už je a dokonce i s novým asfaltovým povrchem, a kdybych jim neukázal fotografii, kde ten chodník je vidět, tak snad přesvědčili i mě, že tam není. Předložil jsem to s porovnáním havarijního stavu hned chodníku sousedního, který vede a je využíván dětmi z internátu pro zrakově postižené a obyvateli 6 vchodů panelových domů, bohužel však marně, akce schválena snad i jednohlasně, jediný kdo byl proti, jsem byl zase já. Vyhozené peníze jen aby se stavělo!

- Dále pak zastřešené podium na Habrmanově náměstí. Relaxačně – rekreační úpravy prostoru mezi třemi paneláky, kde bydlel pan starosta původně (naproti Astře v Lobzích prostor mezi rušnou komunikací s křižovatkou Dlouhá ulice a Revoluční, 50 m od Lobezského parku) budeme dělat mezi paneláky a zaparkovanými auty mlátové cestičky a nové prvky občanské vybavenosti. Výborný nápad a prostor na relax, fakt jsme si připadal jako pitomec, co to na mě zkouší!

- Jinak Doubravecké listy nám bude tisknout Brněnská firma v Brně a máme 4-člennou redakční radu z řad zaměstnaných politiků a úředníků MO (určila rada). Otevřel jsem to z podivem nad tím, že mi to nepřijde zrovna jako dobrý nápad, ale ostatní byli jiného názoru, a tak opět jsem byl jediný, kdo s tím měl problém.

- Stěhování služebny Městské policie do Lobez. Ekonomicky i prostorově opodstatněné a jasné, akorát věcně a prakticky jsem považoval za nutné, aby zaznělo, že to není dobrý krok. Dnes máme služebnu téměř ve středu obvodu, nově bude u Lobezského parku na hranici obvodu hlídat jen pár bytovek a prostor u řeky či pole na Švabinách. Projekt jsem ve finále podpořil, už mi bylo trapně, a nová služebna bude potřeba.

- Změny územního plánu bez komentáře, měl jsem pár připomínek, ale nikoho to moc nezajímalo :-(. Nepodpořil jsem.

- Výstavba a stěhování úřadu, v příloze posílám studii „krása“. Jak řekl pan starosta, tento okamžik se zapíše do dějin, ale opět beze mě (potažmo nás). Podle mě příšerné, řekl jsem to veřejně i panu architektovi, který to tam obhajoval. Hlasování proběhlo opět jako jeden muž, přičemž jediný, kdo byl proti, byl zase Makoň.

Na závěr jsem se podivil, proč zpráva o činnosti starosty a místostarostů nebyla v materiálech a přišla na stůl a proč ji opět dotyční alespoň stručně neokomentují? Takže neokomentují. Jelikož tam byly i další zprávy a opět nikdo k tomu nic neměl, hlasoval jsem pro.

V různém jsem pak zmínil svou úterní příhodu, kdy jsem se jako první dostal k hořícímu autu na Doubravce, viz foto. Které jsem nechal přehrát na plátno. Příšerný zážitek, zejména když jsem přes zabarvená skla auta neviděl, zda uvnitř nesedí lidé. Ve finále to bylo jen tak, že nějaká vyfetla to auto ukradla a pak odstavila a zapálila. Policie je už od 11 hodin pravda honila, ale nechytla a asi jim došel benzín.

Problémy se stupňují a Doubravka se stává čím dál častěji nebezpečnější pro normální a ostatní obyvatele. Opět jsem byl ujištěn, že kriminalita na obvodě je nejnižší a že to tak prostě je:-(.

Jinak jsem dnes vrátil (odevzdal) služební počítač, já ho nevyužiji a nepotřebuji, mám svůj. To je asi vše a stále se mi nikdo neozval ohledně místa v Kontrolním výboru.

Na dalším jednání bych chtěl dát návrh na výměnu členů.

«- zpět na seznam článků