Karel Makoň ...trochu jinak

Blog... Vyjádření a veřejná prohlášení

Pietní akt tak trochu jinak

17. 4. 2015 Plzeň - Doubravka

Poněkud netradičně jsem se snažil pojmout letošní pietní akt a pokládání věnců k památníku obětí druhé světové války na Doubravce v Sousedské ulici, ke kterému jsem byl přizván.

Z titulu zastupitele městského obvodu Plzeň 4 jsem se proto dohodl s panem učitelem Milošem Bickem z 22. ZŠ Na Dlouhých na tom, že žáci jeho třídy (5. B) se pietního aktu nejenom zúčastní, ale že každý z nich připíchne na společný věnec svou vzpomínkovou stužku (trikoloru se svým jménem).

Jsem totiž přesvědčen o tom, že právě takovéto akce by měly být nejen dostatečně názorné, ale hlavně výchovného charakteru a nejen pro politiky a pamětníky.

Schází nám totiž ve společnosti mladá krev, vlastenectví, osobní nasazení, úcta k druhému či životu samotnému a tím, že budeme do podobných akcí zapojovat i mladší generaci by se dalo spoustu věcí změnit.

Účast byla pro děti dobrovolná a jsem velice rád, že se nenašel nikdo, kdo by se jí nechtěl či nemohl zúčastnit. Ba naopak jsem byl velice příjemně potěšen a překvapen, jak se děti perfektně chovaly a celou událost prožívaly.

Celý proslov pana starosty nikdo ani nepromluvil a všichni bedlivě poslouchali, proslov odměnili upřímným potleskem. Při minutě ticha si kluci okamžitě sundali z hlavy čepice a našlo se i pár takových, kteří si trikoloru hrdě nesli na klopě.

Děkuji všem zúčastněným a hlavně panu učiteli Miloši Bickovi, který s dětmi vše nejenom připravil, ale i následně probral v hodině. Díky tomu se děti dozvěděly, co se tehdy onoho osudného dne 17.4. 1945 na Doubravce vlastně stalo a proč a jak probíhají tyto vzpomínkové akce.

«- zpět na seznam článků