Karel Makoň ...trochu jinak

Blog... Vyjádření a veřejná prohlášení

Májka na Doubravce 2015

30. 4. 2015 Plzeň - Doubravka

Netradiční májku si užily děti i dospělí z Doubravky. Místo jehličnanu se zdobila břízka a místo opíjení se u táboráku se skákalo v pytlích, hrálo na slepou bábu, přetahovalo lanem a samozřejmě grilovalo. Akce nebyla nějak masivně organizována, zhruba dva týdny před májkou se domluvilo pár rodičů z místních bytovek, že se ve čtvrtek 30.4. 2015 po 16.hodině i s dětmi sejdou na dětském hřišti u rozkvetlé třešně. Kolem sedmnácté hodiny pak vyrazila skupinka tatínků s dětmi do nedalekého hájku pro náletovou břízku. Tu společně podřízli a děti si ji samy donesly až k hřišti. Pak se vyhloubila díra, ozdobila májka a společnými silami postavila.

Jasně, že nechybělo opékání špekáčků, grilování a nějaké dobré pití. Každopádně ale největší úspěch stejně měla samotná májka a dětské soutěže.

Když jsem viděl, jak se chlapci na trávníku mezi sebou vytrvale fackují, pošťuchují a perou, napadlo mě využít jejich silový potenciál a zapojit je do nějaké silové hry. Vytáhl jsem z auta horolezecké lano a všichni společně jsme dali přetahování. Za chvilku se přetahovaly nejen děti, ale i rodiče a pak už to šlo krok za krokem. Skákání v pytli na odchyt labutí a nebo jen obyčejná slepá bába s pytlíkem na převoz ptáků.

Akce pak končila kolem jedenácté hodiny večer, kdy se i poslední účastníci vydali domů ke svým dětem, které už několik hodin po odpoledním soutěžení spokojeně spaly.

Na této akci se opět ukázalo, že když se chce, tak se lidé dokáží bavit sami a že k tomu ne vždy potřebují řvoucí kapelu či ohňostroj. Nebyly třeba ani finanční dotace či sponzor akce. Stačilo, že vyšlo počasí, že se sešla slušná parta lidí, rodiče vzaly s sebou děti a každý přinesl něco dobrého. Vše ostatní už pak běželo tak nějak samo. Více najdete na přiložených fotografiích.

Další akcí bude Evropský den sousedů, pravda sejdeme se mimo termín už den předem, ale všichni se už těší, zejména na večerní orientační pochod nejen pro děti, ale i jejich rodiče :-).



«- zpět na seznam článků