Karel Makoň ...trochu jinak

Blog... Vyjádření a veřejná prohlášení

Stopovačka na Chlumu 2015

září 2015 Plzeň - Doubravka

Byla to jedna zářijová neděle dopoledne, kdy meteorologové hlásili sluníčko a příjemné teploty. Opět jsem se sousedem Václavem Zvěřinou vyrazil v sedm hodin ráno na trasu, abychom společně připravili pro naše děti a děti ze sídliště oblíbenou stopovačku.

Připraveno jsme měli celkem osm stanovišť po třech úkolech, tak aby se při hledání a plnění úkolů dostalo na co nejvíce dětí. Vyráželo se od pískoviště mezi domy z ulice Ke sv. Jiří, a to po šipkách k Jiřímu, podél tůněk pro obojživelníky, viaduktu, do sadu a lesa.

Před sadem se ze šipek přešlo na fáborky a děti hledaly úkoly tak intenzivně, že téměř celou cestu běžely. Na jednotlivých stanovištích se pak plnily jak úkoly zdatnosti, zdravovědy, tak hlavně znalosti přírody. Osobně mě nejvíce překvapil úkol: „Napodobte jakékoliv lesní zvíře“. Od jeho plnění jsem neočekával žádné extra kusy, ale děti mě příjemně překvapily. Kromě hlasových projevů totiž děti napodobovaly chování jak divokých prasat, tak například i datla, veverky či netopýra.

Poslední úkol byl s odměnou. Kousek od cesty na zvláčené pole jsme se sousedem Václavem a Mildou zakopali polystyrenovou krabici s mrazícími vložkami a nanuky.

Úkol zněl jasně: „ Na poli, kde v zimě stál ledový muž, na místě pod ním najdete v zemi zakopaný poklad.“ Jako pozůstatky po ledovém muži (sněhulákovi) ležel na poli starý hrnec s mrkví a metlou. Bohužel hrnec nám někdo ukradl, a tak děti ve finále našly jen metlu a mrkev. I přesto však dolování krabice holýma rukama je nadchlo nejvíce a co potom, když v krabici našly nanuky. Více zase na přiložených fotografiích.



«- zpět na seznam článků