Karel Makoň ...trochu jinak

Blog... Vyjádření a veřejná prohlášení

Otevřený dopis - Divadlo Špalíček

16. 11. 2015 Plzeň - Doubravka

Vážení kolegové, Vážená Rado MO Plzeň 4, Vážený pane starosto,

jelikož jsem se na posledním zasedání Zastupitelstva MO Plzeň 4 nedozvěděl, jak pokračují další jednání ve věci výpovědi nájemní smlouvy loutkového divadla Špalíček z prostor D Klubu v Doubravce, vydal jsem se s manželkou a naší malou dcerou na jedno z nedělních představení tohoto ochotnického loutkového souboru.

To, co jsem viděl a zjistil, mě doslova šokovalo.

Doubravecké dětské loutkové divadlo Špalíček s 90letou historií, které hrálo pro malé diváky za války, v době hluboké totality i v těžkých dobách porevolučního rozmachu byznysu, sídlí v doubraveckém D Klubu v suterénu ve dvou garážích, přičemž z jedné dostalo v tomto roce ze strany MO výpověď a musí ji vyklidit. Pro tento soubor je to dosti zásadní záležitost, která může směřovat k jeho přestěhování z obvodu anebo dokonce jeho zániku.

Je paradox, že divadlo, které na Doubravce hraje 90 let, přežilo protektorát a druhou světovou válku, STB i komunistickou totalitu, je dnes likvidováno a vyháněno z Doubravky současnou vládnoucí politickou garniturou našeho obvodu, složenou hlavně ze samých demokratických stran, a to ještě v roce, kdy se pyšníme titulem EHMK.

To už nemluvím o nehorázných penězích, které musí spolek platit D Klubu (potažmo obvodu) za to, aby vůbec mohl na Doubravce fungovat a hrát!

A to vše za našeho tichého mlčení a souhlasu Zastupitelů MO Plzeň 4.

Drazí kolegové, nechci nikomu sahat do svědomí, ale to snad ani nemůžete myslet vážně, že si necháme tento jedinečný soubor, který nikde jinde nikdo nemá, zrušit jen kvůli tomu, že D Klub potřebuje do jedné ze dvou garáží, kde je tento prestižní spolek dnes potupně „uklizen“, umístit keramickou pec pro keramický kroužek, kterých je všude spousta?

Kolegové, to Vám ani trochu nevadí, že Rada MO Plzeň 4 bez našeho souhlasu několikrát po sobě zásadně rozhodla o existenci tohoto spolku bez našeho souhlasu a vědomí?

Anebo jste o tom snad věděli?

To je Vám opravdu jedno, že z obvodu vyháníme lidi, kteří něco umí, reprezentují nás po světě a dělají pro obvod, potažmo nás všechny? Že jim tím jasně dáváme najevo, že nás vlastně ani nezajímají a že nám jde hlavně o vyšší politické dohody a zájmy partají?

To jsou ta předvolební hesla a sliby z bilboardů.

To je to méně řečí více práce pro obvod?

To je ta prevence kriminality, bezpečné město, podpora kultury, občanských aktivit, zájmů dětí, boj proti drogám a rozvoj obvodu v praxi?

Je mi z toho zle, zejména když jsem viděl od neplacených dobrovolníků profesionální loutkové představení a kulturní akci pro občany obvodu na úrovni absolutně nesrovnatelné s akcemi, které pro obvod pořádá například D Klub anebo vedení současné radnice.

Já nechci v D Klubu místo loutkového divadla keramický kroužek a nechci místo nedělního loutkového divadla pro děti skákací hrad, malování na obličej, žížalu Jůlinku a podobné komerční nesmysly, na které následně ještě přispíváme z obvodního rozpočtu.

Přeberte si to každý sám a podle svého svědomí.

Každopádně já tímto oficiálně žádám pana starostu, aby na další jednání ZMO Plzeň 4 zařadil do programu tento bod, dotýkající se dalšího působení loutkového divadla Špalíček na území našeho obvodu a připravil si podklady k jeho projednání. Jedná se mi zejména o podklady k:

- pronájmu dvou stávajících garáží LD Špalíček

- pronájem prostor D Klubu a jeho ceny,které musí platit LD Špalíček

- případně náhradní varianty řešení poskytnutí náhradních a adekvátních prostor LD Špalíček.

Děkuji za Váš čas a zároveň tento email rozesílám i mediím s tím, ať si informace ověří přímo u vedení MO Plzeň 4, aby náhodou někoho nenapadlo vyslovit, že se snažím dělat si politické jméno na této ostudě, se kterou nechci mít opravdu nic společného.



«- zpět na seznam článků